top of page

Helle skåner miljøet som vegetar.

Artikel i Midtjyllands Avis.

Åbner i ny rude som pdf

rosacea.jpeg

Behandling af Rosacea

– interview med Helle Kofoed af Journalist Marei Duedahl

 

Når kostvejleder Helle Kofoed får en klient, vurderer hun blandt andet huden som udtryk for klientens fysiske tilstand.

 

Hun ser et stigende antal tilfælde af rosacea, og det mener hun har baggrund i forkerte kostvaner.

 

”Bruger man den kinesiske medicins måde at diagnosticere på, er det interessant, hvor rosaceaen sidder i ansigtet. Ofte sidder den jo på og lige omkring næsen, og det område er ifølge kinesisk medicin udtryk for fordøjelsesproblemer, altså problemer i tarmen,” siger hun.

 

Det er hendes overbevisning, at mange tilfælde af rosacea ville forsvinde, hvis patienterne fulgte en række kostråd.

 

”Jeg ved ikke, om man kan sige, at kostændringer vil helbrede rosaceaen, men at udelukke en række fødevarer vil få tarmsystemet så meget i balance igen, at rødmen vil forsvinde hos de fleste rosaceapatienter. Jeg tror ikke på, at rosacea skal behandles udefra med cremer.

Rosaceahud skal have fred og ro udenpå – og bekæmpes indefra via kosten.”

 

Spørg til fordøjelsen Helle Kofoeds råd til kosmetologer med rosaceaklienter er derfor at spørge ind til kostvanerne, og hvordan deres fordøjelse fungerer.

 

Det gør hun selv ved sine patienter, og i langt de fleste tilfælde får hun det svar, at de har store problemer med fordøjelsen.

 

De tre største kostråd lyder i det tilfælde: Udeluk sukker, mælkeprodukter og hvedemel.

 

”Sukker er så belastende for kroppen, at det eneste gode, jeg kan sige om det, er, at det smager godt. I gamle dage var sukkerstoffer jo en kostbar fødevare, som man ikke fik ret meget af, men i dag spiser danskerne mellem 50 og 70 kg hvidt sukker om året, og det skaber altså ubalancer i kroppen,” siger Helle Kofoed og fortsætter: ”Mælkeprodukter er slimdannende og betændelsesfremmende, og rosacea i andet stadium medfører jo små, betændte knopper.

 

Rosaceapatienter bør helst undgå alt med gluten, først og fremmest hvedemel, men også gerne de tre øvrige danske kornsorter.

 

Gluten er betændelsesfremmende og inflammationsdannende. Det er proteinstoffet i mælk og gluten, der belaster tarmen, og ved at udelade det fra sin kost, giver det tarmen fred og ro til at bygge sin balance op igen.”

 

Rosacea indikerer også leverproblemer, så rosaceapatienter bør holde sig fra alkohol, fordi det belaster leveren. I det hele taget bør de holde sig fra det, der giver rødme og varme, det vil sige stærke krydderier og soldyrkning.

 

Stress er også en udslagsgivende faktor. ”Men man ved jo ikke helt, hvorfor rosacea opstår, men mit bud er, at man har belastet sin krop forkert i mange år forud, så der er opstået ubalancer, som man har ignoreret.

 

Der kan også være en sårbarhed i det blodmæssige billede tilbage i familien, så man er disponeret for rosacea.”

 

Fraråder antibiotika

Mange læger vil tilbyde antibiotika som kur mod rosacea, men det vil Helle Kofoed fraråde, fordi det kun retter sig mod symptomerne og i sig selv svækker fordøjelsen på langt sigt.

 

I stedet vil hun anbefale kostforandringer og kosttilskud, eventuelt også homøopatisk medicin, men det sidste kræver konsultation hos en kostvejleder, dels fordi det er mere kompliceret at arbejde med og kræver erfaring, og dels fordi det kan fremkalde førstegangsforværringer, som det er godt at have kontrol med.

 

Hun nævner her udtræk fra bier som en mulig homøopatisk medicin mod rosacea.

 

Af kosttilskud anbefaler Helle Kofoed Omega 3 fedtsyrer, fordi de styrker huden og immunsystemet, og C-vitaminer, især depottabletter, som frigiver C-vitaminerne langsomt over dagen og dermed sikrer en bedre udnyttelse.

 

Hun anbefaler også kiesel, som hjælper med at opbygge hud og negle. Det kan indtages via padderokkete, som dog ikke smager særligt godt, og via ris og hirse, men i tilfælde af rosaceaangreb skal der en større koncentration til, og derfor anbefaler Helle Kofoed kieselkapsler, som kan købes hos helsekostbutikker.

 

Hun anbefaler også en leverbehandling med de såkaldte bitterstoffer, som kan fås som dråber i helsekostbutikker.

 

Bitterstoffer er udtryk fra blandt andet malurt, artiskok og mælkebøtte.

 

Generelt anbefaler Helle Kofoed alt, hvad der styrker immunsystemet, især hvidløg, kamillete og bukkehornsfrø.

 

Rosaceapatienter bør undgå de mættede fedtsyrer, især transfedtsyrerne.

 

– interview med Helle Kofoed af Journalist Marei Duedahl

Skal jeg hjælpe dig med rosacea?

Anker 1
bottom of page