top of page

 

Urinsyregigt (Podegra)

 

Urinsyregigt er en form for leddegigt, som giver et forhøjet indhold af urinsyre i blodet. Symptomerne er voldsomme pulserende smerter, rødme og hævelse der som regel angriber et enkelt led ad gangen og ofte storetåen. Anfaldene har karakter af en led betændelse, ikke med bakterier, men pga. krystaller i led væsken.

 

Hvis urinsyregigten ikke forandres kan den forårsage alvorlige skader på led, sener og andet væv. Urinsyregigt rammer oftest mænd over 50 år, måske pga. livsstil. Et anfald kan vare fra dage til uger, hvorefter det går væk igen. Kommer der anfald senere i livet vil det ofte ramme flere led og være længere varende og mere smertefuldt.

 

Stoffet urinsyre stammer fra nedbrydning af det dna, som danner arvematerialet inde i cellerne. Urinsyre dannes hele tiden som en del af kroppens almindelige stofskifte samt ved omsætning af purinstoffer fra kosten. Langt størstedelen af urinsyren dannes i kroppen og en mindre del kommer fra fødevarer som kød, fisk, bønner, linser, asparges og spinat.

 

Urinsyregigt kan være arvelig betinget, skyldes alkoholmisbrug eller kan udvikles efter kemoterapi og brug af vanddrivende medicin.

Hos de fleste skyldes det forhøjede urinsyreniveau i kroppen at nyrerne ikke er i stand til at udskille stoffet effektivt nok, hvorfor det er vigtigt at nedsætte indtaget af purinstoffer gennem kosten. Så en omlægning af kosten kan være et nyttigt tiltag i kampen mod urinsyregigt.

 

Kosten: Spis antiinflammatorisk og meget basedannende dvs. gerne 1000g grønt og frugt samt ingefær, gurkemejerod og hvidløg. Undgå purinstoffer fra kosten dvs. okse- og svinekød, sild, ansjoser, muslinger, mættede fedtstoffer heriblandt mælkeprodukter, asparges, spinat og kaffe.

Mørke bær er vigtigt at spise pga. antioxidanter

 

Væske: Drik 2-3 l vand dagligt. Venustornte, nyrerensende te som gyldenris, padderokke og viola trikolore.

 

Tilskud: Venustorn, Molybdæn (et co-enzym), B-vitaminer specielt folsyre, Curcumin forte

 

Homøopati: Juniperus comp (udskiller syrer over nyrerne), Betula comp (udrenser affaldsstoffer fra led og muskler), Renoron (nyrer), Heparon (lever)

 

Andre råd: Daglig motion til at styrke blodcirkulationen, vekselfodbade med Rosmarin bademælk.

Nyreomslag med sennepspulver.

gigt fod.jpg
bottom of page