top of page
ocd.jpg

Kostens betydning ved OCD

Tvangstanker og tvangshandlinger også kaldet OCD forkortelse for Obsessive-Compulsive Disorder bliver markant udfordret hos mange mennesker i disse corona tider.

Tvangstanker er tanker, impulser, ideer eller indre billeder som er meget påtrængende og hele tiden tilbagevendende og derfor ikke mulige at give slip på. Selvom de for det meste er skøre og ulogiske er de ikke mulige at stoppe eller forandre.

Tvangshandlinger er handlinger som skal udføres på en ganske speciel måde og hvis det ikke gøres rigtigt er forestillingen at der kan ske forfærdelige ting. Handlingerne skal ofte gentages og tjekkes mange gange. For nogle kan det være at hver gang de har rørt ved et dørhåndtag skal fingrene vaskes adskellige gange og på en helt speciel måde for at være godt nok. Tvangshandling bliver aktiveret i denne corona tid og angsten for sygdoms smitte bliver voldsomt provokeret.

Kosten har en stor betydning for kroppens balance og også for nervesystemet og den psykiske balance.

Manglende evne til at nedbryde æggehvidestoffer fra kosten samt en utæt tarm kan medføre at stumper af protein i form af peptider kan vandre gennem tarmslimhinden og ind i blodbanen. Disse peptider er toksiske dvs. giftstoffer for nervesystemet. Her skal man være meget opmærksom på kasein som er et protein i mælkeprodukter samt gluten fra hvede, rug og byg. Proteinintolerance kan også være medvirkende årsag ved OCD, DAMP, autisme, hyperaktivitet, sklerose, angst, depression, søvnproblemer, migræne, spiseforstyrrelser og mange andre udfordringer.

Nyere forskning har vist at mælkesyre sammensætningen i tarmsystemet er tæt forbundet med sindets- og nervesystemets balance. Hvis der er fordøjelses problemer og utæt tarm vil det være meget vigtigt at forandre disse ubalancer bl.a. gennem en kost uden gluten, mælkeprodukter, sukker, farve- og tilsætningsstoffer.

Signalstoffet serotonin, som er vores lykkehormon, produceres ud fra aminosyren tryptofan som vi får gennem kosten bl.a. fra græskarkerner, bananer, kylling, cashewnødder og kakao. Størstedelen af kroppens serotonin dannes i mave-tarmkanalen hvorfor det ikke er ligegyldigt hvad vi spiser. Der er kommet en større forståelse for kostens betydning for OCD gennem de seneste år.

Kroppens mineralbalance skal også være i orden da underskud på ex B-vitaminer, zink, selen, jern, essentielle fedtsyrer og D-vitamin kan provokere nervesystemet.

bottom of page