top of page
søvn nat.jpg
IMG_2700.JPG

Søvn og godt helbred

 

Søvn er livsvigtigt og nødvendigt for vores helbred og livskræfter. Når vi sover kobler nervesystemet fra og vi får mulighed for at restituerer så vi er veloplagt til en ny dag. Hvor meget søvn vi har brug for er individuelt, men for lidt søvn har konsekvenser for helbredet.

   

Man mener at de fleste voksne fungerer bedst ved at sove mellem 7-8 timer om natten. Nogle kan klare sig med mindre og stadig være velfungerende på den sunde måde mens andre helst skal sove mere end 8 timer for at have kræfter til dagen. Ældre mennesker sover generelt mindre.

 

Der er mange udfordringer når det handler om dårlig søvn. Det kan være svært at falde i søvn, man kan vågne alt for tidligt selvom man er træt, man kan også vågne mange x om natten og derfor ikke få en dyb og genopbyggende søvn.

Vor tids stress er en stor årsag til dårlig søvn. Når vi er stressede fordi vi skal klare for meget i dagligdagen påvirker det vores binyrer hvor kroppen danner stress hormonerne adreanalin (korttids stresshormon) og cortisol (langtids stresshormon). Disse stresshormoner bringer uro i kroppen både fysisk og psykisk.

For lidt søvn kan bl.a. forårsage mentalt ustabilitet, nedsat reaktionsevne, dårlig hukommelse, forhøjet insulin og dermed risiko for sukkersyge, nedsat immunforsvar, hormonelle ubalancer og risiko for blodpropper.

   

Et vigtigt parameter for en god nattesøvn er en stabil dagsrytme. Det er godt at stå op lidt på sammen tid hver dag og ligeledes gå i seng på sammen tid. Det giver nervesystemet ro og tillid. Er du udfordret på søvnen så lav en stille time inden du skal i seng således at fjernsyn, computerskærm og mobiltelefon er slukkede. Gå eventuelt en lille aftentur og tag et varmt bad eller fodbad inden du skal sove.

Der skal være ro, kulde og mørke i soveværelset og gerne et vindue åbent om natten så du får optimal ilt. Sørg for at sove i en god seng med en støttende madras som passer til dit behov. Hvis det er svært at skabe totalt mørke i soveværelset kan du bruge en sovemaske, som gør det helt mørkt for øjnene. Den kan købes i en helsekostforretning.

   

Vi har brug for at kroppen danner melatonin i pinialkirtlen for at få en dyb søvn. Melatonin dannes udfra serotonin som er vores godt humør hormon og stadiet før serotonin er aminosyren tryptofan. Så når vi gennem kosten spiser tryptofan, som kroppen ikke selv danner, hjælper vi kroppens balance. Tryptofan fås bl.a. fra græskarkerner, banan, fjerkræ, tun, sesamfrø, solsikkekerner, cashewnødder og mandler.

 

Kosten: Spis sundt med masser af gode grøntsager og frisk usprøjtet frugt, magert protein, sunde fedtstoffer samt fuldkorns produkter og glutenfrit hvis du har brug for det.

Undgå sukker, kaffe, sort te og alkohol inden sengetid.

 

Væske: 2 l vand dagligt, urteteer af citronmelisse, lindeblomst, kamille, humle eller perikon er alle urter som virker dyssende på nervesystemet.

Tilskud: B-vitamin dagligt, Baldrian, Tryptonat, magnesium til sengetid, Pasko flair, Zen bev, Tryptofan, 5 http, Melatonin

 

Homøopati: Dormi, Coffearon, Ambra comp, Belladonna D 30, Zincum met D 30, Neurosan, Cuprum metallicum 0,4% salve fra Weleda på nyrerne ved sengetid

 

Andre råd:  Varmedunk på nyrerne når du går i seng virker meget afstressende og får kroppen til at falde til ro. Vekselfodbad inden sengetid. Åndedrætsøvelser. Stille meditations musik. Duftlampe med æterisk lavendelolie eller citronmelisseolie.

bottom of page